Jak hartuje się stal resorową?
Każdy gatunek stali charakteryzuje się nieco innymi warunkami procesu hartowania. Ich błędne ustalenie nierzadko prowadzi do częściowego lub całkowitego zniszczenia poddawanego obróbce stopu. Aby do tego nie doszło, należy przestrzegać ustawienia takich czynników jak m.in. temperatura, szybkość nagrzewania, czas przetrzymywania czy medium chłodzące.
Czym charakteryzuje się stal resorowa?
Stal resorowa służy przede wszystkim do produkcji elementów stosowanych w maszynach i pojazdach mechanicznych pracujących pod dużymi obciążeniami (nawet do 1500 MPa). Zalicza się do nich m.in. resory, sprężyny, podkładki sprężynujące oraz drążki skrętne. Stop tego rodzaju wykazuje doskonałe właściwości sprężyste, wyróżnia się znaczną wytrzymałością zmęczeniową, a przy tym pozostaje odporny na kruche pękanie. Oznacza to, że w przypadku przeciążenia wyrobu stalowego dochodzi do jego deformacji, nierozłupania. Dodatkowo stal resorowa zapewnia możliwość formowania wymaganych kształtów dzięki wysokiej plastyczności.
Przestrzegania jakich warunków wymaga hartowanie stali resorowej?
Aby wydłużyć czas eksploatacji elementów wykonanych ze stali resorowej, warto ją poddać procesowi hartowania. Obróbka cieplna polega w tym przypadku na austenityzowaniu wyrobu w przedziale temperatury 840-870 °C. Następnie stal hartuje się w wodzie (ok. 30-40 °C) bądź oleju (ok. 50-70 °C). W ostatnim etapie dochodzi do odpuszczania w temperaturze 500–540 °C. Należy przy tym podkreślić, że hartowaniem stali resorowej nie powinni się zajmować amatorzy – w przypadku przekroczenia temperatury hartowania upodobni się ona do szkła i popęka. Znacznie lepiej skorzystać z pomocy firmy PPHU Głowacki, która świadczy profesjonalne usługi związane z obróbką i ulepszaniem cieplnym metali.
Wróć do bloga